-پاسخ آیت الله سیستانی درباره لباس مشکی در محرم وصفر
-پاسخ آیت الله خامنه ای درباره افطار کردن با تربت امام حسین علیه السلام
-دست زدن همراه با شادي و خواندن و ذكر صلوات بر پيامبر اكرم و آل او(ص) درجشن هايي كه به مناسبت ايام ولادت ائمه(ص) و اعياد وحدت و مبعث برگزار مي شود چه حكمي دارد؟ اگر اين جشن ها در مكانهاي عبادت مانند مسجد و نمازخانه هاي ادارات و يا حسينيه ها برگزارشوند، حكم آنها چيست؟
-پاسخ آیت الله شبیری زنجانی درباره جشن عروسی در ماه محرم وصفر
-پاسخ آیت الله مکارم شیرازی درباره اصلاح و آرایش در ماه های محرم و صفر
-پاسخ آیت الله روحانی درباره جنگ عایشه با امیرالمؤمنین (علیه السلام) از همه گناهان بدتر بود
-پاسخ آیت الله جوادی آملی درباره نماز روز عید غدیر
-پاسخ آیت الله جوادی آملی درباره نماز عید غدیر
-پاسخ آیت الله حکیم در باره افضل بودن حضرت علی علیه السلام از بقیه ائمه وپیامبران
-پاسخ آیت الله وحید خراسانی درباره سیگار کشیدن در ماه رمضان

مطالب این بخش جمع آوری شده از مراکز و مؤسسات مختلف پاسخگویی می باشد و بعضا ممکن است با دیدگاه و نظرات این مؤسسه (تحقیقاتی حضرت ولی عصر (عج)) یکسان نباشد.
و طبیعتا مسئولیت پاسخ هایی ارائه شده با مراکز پاسخ دهنده می باشد.

  کد مطلب:11305 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:7

چرا مجتهدان در بعضي مسائل اختلاف نظر دارند؟ چرا يك رسالهء مشتركي نمي نويسند؟

همان طور كه از سؤال بر مي آيد, فقيهان و مراجع عظام در اكثر مسائل فقهي وحدت نظر دارند وتنها در بعضي از مسائل اختلاف دارند. اختلاف امري اجتناب ناپذير است , مثل اختلاف متخصصان سايررشته ها و اطبا و مهندسان . اگر در عرصهء اختلاف نظر بين متفكران يك رشته بنگريد, كم ترين اختلاف را فقهادارند; زيرا مستندات آن ها كتاب و سنت است . فقيهان در حكم موضوع و مسئله اي كه مدرك و مستند شرعي معتبر (آيه , روايت , اجماع محصل ...) دارد, هيچ گاه اختلاف ندارند; آن جايي اختلاف دارند كه سند قطعي نباشد. در اين گونه موارد يكي مي گويد: اين روايت به نظرم صحيح و معتبر است , لذا حكمش اين است , وديگري مي گويد: به نظرم صحيح نيست ; لذا حكمش خلاف حكم اوّلي خواهد بود.

بعضي از مراجع به اصل و دليلي تمسك مي كنند كه برخي ديگر آن را معتبر نمي شناسند.

گفتني است : وقتي نظريات مراجع مختلف شد, اگر چه در بعضي موارد نوشتن يك رساله به طور دسته جمعي ممكن نخواهد بود, ولي مي توان نظريات مختلف مراجع را در يك جا جمع آوري كرد, چنان كه اخيراًفتاواي دوازده نفر از فقيهان جمع آوري و تحت عنوان در دو جلد منتشر شده است .

مطالب این بخش جمع آوری شده از مراکز و مؤسسات مختلف پاسخگویی می باشد و بعضا ممکن است با دیدگاه و نظرات این مؤسسه (تحقیقاتی حضرت ولی عصر (عج)) یکسان نباشد.
و طبیعتا مسئولیت پاسخ هایی ارائه شده با مراکز پاسخ دهنده می باشد.